El grup-classe on estic està compost per 31 nens i nenes, on es cursa segon de primària. És un grup especialment heterogèni, ja que a part de les grans diferències que hi ha entre els nens i nenes en sí mateixos, també hi ha elevades distàncies pel que fa les edats. La majoria d'ells tenen 8 o 9 anys (l'edat corresponent a segon curs), però n'hi ha un nombre força elevat que són més grans, i arriben fins als 14.
Intentant fer una generalització dels trets generals com a grup, podriem dir que es tracta d'una classe moguda, que sincerament, costa mantenir treballant tranquil·lament (aquest és un tret que podriem generalitzar bastant a tots els grups d'alumnes del país, segurament entre altres coses a causa d'un costum de mètodes de classe i d'autoritat molt diferents als actuals del context català). Són curiosos, i com a tots els nens, es nota que els motiva i senten interès per les feines que surten de la rutina habitual, els agrada participar si se'n senten capaços, tot i que perden interès per qualsevol activitat que senten que els hi pot requerir un esforç una mica més gran que les feines habituals (bàsicament copiar i fer exercicis repetitius de caire molt simple).
Dins el clima de la classe, crida l'atenció la propensió als conflictes verbal o físicament violents entre els alumnes. Sovint en to de broma burleta i sense massa serietat, però les picbaralles entre ells són força constants. Sorprèn a més, com les nenes, tot i que el seu paper en les baralles és més petit, també participen activament en aquests episodis tant d'insultar com d'arribar a les mans; sortint del paper que hom podia imaginar de les dones i nenes en una societat amb un elevat nivell de masclisme. Es pot observar amb facilitat, com les baralles que abunden més són nen-nen, seguides per baralles entre els dos sexes. Les que es produeixen menys dins el meu grups són baralles entre nenes, que semblen portar-se millor i tenir una relació més amigable entre elles com a col·lectiu.
L'escola Emmanuel Mongaloo y Rubio és una escola situada al barri Panamà Soberana, un barri de families de classe mitja-baixa. Casi tots els alumnes viuen en el mateix barri, cosa que ens indica que la majoria de nens provenent de families de classe mitja-baixa. Tot hi així, cal comentar l'elevat nombre d'alumnes que resideixen al barri del costat, barri afectat anualment per innundacions durant l'època de plujes a causa de la proximitat de les casetes al riu, i amb abundància de families amb molts problemes econòmics. També hi ha algún alumne que ve de les afores de la ciutat, i diariament fan quilòmetres a peu per assistir a les classes.
Cal comentar, que la gran majoria de nens i nenes del grup-classe viuen tant sols amb uns dels progenitors (que normalemnt sol ser la mare), però dins de cases on poden viure 10-15 persones (compartir casa amb tiets, cosins i avis és el més habitual). Els pares normalment es dediquen a la venta ambulant de productes, a rentar roba, o a treballar en fàbriques de tabac; feines on els sous són realment baixos. Tot i així, és important esmentar que són pocs els alumnes d'aquesta classe que treballin fora de casa.
Dins el grup es desenvolupen uns rols marcats per una sèrie de factors. L'edat es converteix en un motiu important dins les jerarquies, i els nens i nenes més grans (sobretot els nens), tenen força influència en la classe. Malauradament no sempre són el millor exemple, i sovint encapçalen petits conflictes, i/o interrompen a classe, tot dificultant el treball a l'aula. Aquest fet, però, es pot comprendre fàcilment al analitzar una mica els casos i la situacions dels diferents alumnes, i al adonar-te que molts porten ben bé 5 cursos repetints, o porten anys compaginant els dies que van a l'escola amb alguna mena de feina als carrers, cosa que comprensiblement els pot comportar una pèrdua d'interès i de sentiment de partinença al grup o al que es pugui estar treballant a la classe.
Tot i l'evident importància que tenen aquests alumnes més grans dins l'aula, cal destacar que no tenen tanta influència en les ganes de treballar dels altres alumnes, i sovint aquests primers ja són vistos i tenen l'etiqueta de poc treballadors, araganes o necios, i se'ls fa bastant poc cas si no treballen i fan el que volen.
De les relacions que s'estableixen entre ells, s'observen grans diferències entre nens i nenes.
Entre els nens no es distingeixen grups molt marcats, cada nen es relaciona més obertament amb qualsevol altre i són pocs els que queden relegats "del grup", ja que en sí no queda cap grup delimitat. Hi ha rols establerts (els més moguts, que solen ser els que interrompen més a classe i/o els costa més treballar, els més tranquilets o més predisposats a fer el que es demana a l'aula, els més tímids...). Però aquests rols no semblen tampoc marcar grups ni grans diferències entre sí, perquè a nivell de relació personal no hi ha cap problema. Cal comentar, però, que la relació sovint es basa en comentar o mostrar jocs de moda en el moment (chibolas -bales-, algún joguet portat de casa, etc.). S'observa una relació entre ells que sembla més simple.
Entre les nenes, tant la xarxa com el tipus de relacions i que s'estableix és més complex. S'observen grups marcats que s'ennmarquen dins un grup àmpli on hi ha casi totes les alumnes. Només dos o tres nenes semblen quedar fora d'aquest entremat, tot i que la relació amb aquestes també és cordial i correcta normalment. Dins el gran grup de nenes hi ha unes clares figures dominants, que sobretot durant les hores de pati semblen guiar bastant el grup. Veient la grandària del grup, són forces les nenes que queden bastant en un segon o tercer pla, i que sovint es despenjen per anar a fer la seva. A diferència dels nens, elles semblen parlar força de varis temes (casa, jocs, família, pati, nens o nenes, etc.), juguen a jocs de cantar o ballar, porten pintallavis que comparteixen mentre conversen alegrement...
La competència entre ells a classe no es veu molt marcada, i són pocs o molt pocs alumnes els que es preocupen per fer les tasques ràpides i bé, mentre la resta es limiten a anar passant el temps mentre la va desenvolupament sense més interès o atenció de la escencial.
Així, els temes de rivalitat entre els infants es dóna més sobre temes no relacionats amb el treball a l'aula. Als nens, sobretot els agrada tenir les millors marques en aspectes físics, i les baralles per veure qui és el més fort o el més valent, les competicions a chiboles, o qualsevol altre tipus inventat de competicions hi son frequents (recordo un dia que fins i tot em van fer cronometrar quan temps s'estaven dos nens agafant un gelat amb la mà, per veure qui guanyava).
Per part femenina, sembla que la competència quedi més subtil, i, a part dels jocs a que també juguen i competeixen (jocs de correr, d'habilitat manual, etc.), semblen a vegades competir per la bellesa i l'elegància, i ja a segon de primaria, portar pintallavis, vestits , o sabates de taló es converteix en quelcom envejable.
El punt d'actituds i expectatives davant l'aprenentatge a l'aula on em trobo resulta un tema crucial i absolutament diferent al que estem acostumats a Catalunya.
Tot i les abismals diferències entre les escoles nicaragüenses i les catalanes, el més diferent de tot (i alhora raó de moltes de les altres grans diferències sinó qüasi totes), és el context on es troben.
A la que vas coneixent els nens a l'aula i vas passant temps a la classe, vas descobrint que tots i cada un dels nens porta històries a la motxilla d'allò més complicades; des de l'abandonament del pare abans del neixament del fill (fet absolutament freqüent en aquest país), a l'alcoholisme d'algú de la casa, maltractaments, greus problemes econòmics, etc. Des d'aquest punt de vista, la distància de la societat en general (on passen tots aquests problemes) i l'escola (una entitat que sembla determinada a centrar-se en temes de espanyol i matemàtiques, i a fer-ho bàsicament mitjançant la copia), augmenten considerablement. Aquest fet, provoca que molts alumnes, i sobretot aquells que no reben un suport a casa en temes d'educació, o que a casa seva no es dona prou importància a aquesta, no vegin la funcionalitat, la necessitat i l'interès a l'escola. Per ells, aquesta va totalment a part de les seves preocupacions.
Tot i així, és cert que n'hi ha molts que són conscients que el que fan a l'escola els servirà més endevan per poder trobar una feina, i poder guanyar-se la vida. En aquest sentit, l'escola pren una importància clau. En els dos casos, per això, podriem dir que l'interès en l'escola i el que s'hi fa no és tant d'identificació expressiva, sinó com a finalitat. A aquests casos explicats, caldria afegir-hi una petita part dels alumnes, a qui els agrada anar a l'escola perquè s'hi senten més a gust i protegits (perquè a casa pateixen maltractaments, etc.). Així, l'actitud dels alumnes davant l'escola es molt diversa, però es poden distingir els que tenen un total desinterès i no fan cap esforç per apredre, i els que, per les causes explicades, intenten seguir el treball a l'aula.
A banda, és interessant el tema que una part important dels infants, quan se'ls demana què els agradaria ser de grans, en lloc de fer volar la imaginació com seria tan comú a Catalunya i trobar-te amb potencials estronautes, policies, veterinaris, detectius, etc. La majoria de nens i nenes s'imaginen fent el mateix que fan actualment els seus pares. Això, penso que d'alguna manera reflecteix les poques expectatives de mobilitat social de força alumnes, ja sigui perquè han vist que a la seva familia les coses sempre han funcionat així, perquè a casa no els animen a pensar el contrari, perquè a l'escola no es dona prou importància a repetir la funcionalitat i el sentit dl'allò que s'estiudia, etc. Afortunadament, n'hi ha altres que sí que entenen que el seu futur pot canviar, i s'imaginen fent batxillerat per poder acabar treballant del que els agradaria. A més, deixeu-me destacar una petita part de les alumnes, que quan se'ls pregunta perquè creuen que els servirà l'escola, responen que per poder ajudar els seus fills quan els toqui, relagant el seu paper a mestresses de casa i/o potser esperant proporcionar una ajuda que elles no han tingut.
Fixant-nos en el grup com a conjunt, i tenint en compte molts dels factors anteriorment explicats, resultaria fàcil pensar que es crea una gran cohesió de grup per fer front de forma més conjunta a les dificultats i a un ens tant distant com és l'escola, però sorprenentment no funciona d'aquesta manera. Personalment, em crida l'atenció la poca relació o poca intensitat de les relacions entre els companys de classe, tant importants a aquesta edat a Catalunya. Evidentment, durant l'horari de classe, els infants juguen entre ells, i entre alguns s'observen molt bones relacions però aquestes difícilment semblen passar de l'aula, i tampoc serveixen per donar-se gaire suport en temes que no sigui el joc dins de l'aula mateix. Segurament, aquest fet és deu a la importància que pren el barri, o més aviat el carrer; un escenari molt més proper a les preocupacions dels alumnes, i on passen moltes més hores. Aquesta rellevància dels grups del barri i dels veins, s'observa en gent de totes les edats, i es pot observar com les relacions d'amistat d'aquests col·lectius va més enllà de la pura amistat per desenvolupar un paper fins i tot de protecció; segurament per suplir la mancança de tants d'una familia estructurada que els hi proporcioni aquest sentiment de pertinença i seguretat. Deixeu-me afegir, a més, que a banda de l'imacte positiu i la necessitat d'aquests grups per a molts infants i no tan infants; aquests a vegades són l'origen de les anomenades pandilles (grups on la unió i la protecció dels integrants són la característica principal).
Ja per acabar, m'agradaria remarcar l'abismal diferència del grup-classe on em trobo amb qualsevol amb el que hagi pogut estar, on l'escola és entesa per la societat com quelcom molt importànt i la gran majoria de pares ajuden els fills en tot el que cal, on les metodologies han anat canviant i poc a poc s'intenten adaptar a les diferents maneres d'aprendre i les necesitats i preocupacions dels infants, on els nens tenen molt més clar que si s'esforcen podran elegir entre un ventall enorme d'opcions laborals, on els alumnes de segon tenen 8 i 9 anys, i les seves majors preocupacions són si tenen l'últim cotxe teledirigit, etc. Costa comparar les classes, o realitats escolars tant diferents; però ens ha de quedar clar que la clau per entendre tot plegat està en la societat en gereneral.