sábado, 31 de marzo de 2012

El treball infantil

En el món occidental on estem acostumats a viure, afortunadament, el fet que una família no tingui casa, o passi realment gana és una realitat que ens queda molt lluny. A més, tenim la sort de comptar, almenys de moment, amb un sistema d'ajudes i de Seguretat Social que vetllen perquè aquelles persones amb més problemes econòmics tinguin garantides certes necessitats bàsiques. Acomodats com estem a aquesta situació, a vegades se'ns fa difícil posar-nos en la pell de llocs on tot això encara és una utopia, i ens costa massa poc jutjar aspectes d'aquestes societats. Un exemple molt clar d'aquest fet és la condemna al treball infantil que es fa des dels països desenvolupats.

Nosaltres mateixes vam arribar amb una idea molt clara al respecte: des del nostre punt de vista, el treball infantil i els nens pidolant pel carrer eren quelcom totalment intolerable, i, en conseqüència, ens negavem a donar-hi el més mínim suport, passant per no comprar els seus productes o no donar-los ni un peso. Però tenir una opinió tan clara sobre un tema tan complicat era una resposta massa fàcil.  Els nens i nenes que venien de tot o oferien algun servei (netejar sabates, atendre en botigues, etc.) fins ben entrada la nit no paraven d'aparèixer, i amb ells van arribar també els debats i reflexions sobre el tema. Sobretot era curiós veure com, estant amb una colla de nicas de nivell econòmic mitjà o mitjà-baix, nosaltres solíem ser les úniques que ens negavem a donar-los diners o comprar-los alguna cosa. Algun cop, amb algun amic de més confiança havíem encetat una espècie de sermó en plan amistós, intentant fer entendre a aquesta gent que no estava bé el que estaven fent, perquè era una manera de fomentar-ho;  i ens costava de creure que hi poguessin no estar d'acord, i ho veiessin correcte. 

Ens deiem a nosaltres mateixes que a Nicaragua són masses les families on els pares envien els fills a treballar.  I a vegaes es gasten els guanys en tot tipus de vicis. Els infants són obligats a sortir de casa i no tornar fins que hagin aconseguit certa quantitat de diners, amb el perill de ser castigats si arriben sense el botí esperat. Com podiem col·laborar en un negoci com aquest sabent tot això?

Amb el temps, però, t'adones que sovint les coses no funcionen com a un li agradarien, i que, ens semblés més injust o menys, la realitat és que hi ha massa gent que té sort si compta amb unes planxes de zinc per fer-se una chabola, i pot menjar un bon àpat al dia. Quan la vida sembla que es torni una qüestió de supervivència, on diàriament te les has d'empescar per poder menjar, coses que podien semblar molt clares perden sentit. Què se suposa que ha de fer una mare soltera que ha de mantenir vuit fills i no té feina fixa? Què ha de fer un vailet de 12 anys que veu com els seus germans petits ploren de gana, i que els seus pares no donen l'abast? Hi ha cops que negar la possibilitat als joves de la casa a contribuir per cobrir les necessitats més bàsiques de la família no és una possibilitat, i deixa de ser l'opció correcta. 

Pensem també que, a més, de tants cops que hem sentit a dir que els nens han de jugar i gaudir de la infància, se'ns oblida que de tot se n'aprèn, i que la vida no deixa de ser un conjunt d'experiències que ens fan crèixer i a formar-nos com a persones. Així, el fet que els nens i nenes de certa edat compaginin els estudis amb alguna tasca que estigui al seu abast i que ajudi a la família, no pot ser una bona experiència i una gran font d'aprenentatge? La majoria dels nostres pares o avis no feien el mateix no fa pas gaires anys? Aspectes com el sentit de la responsabilitat, de la col·laboració, l'esforç, entendre el valor dels diners, i tants altres, són coses que potser a vegades els infants occidentals coneixen o entenen massa tard.

Dins la societat nicaragüenca (com soposem que en tantes altres) davant la manca de les ajudes necessaries per part del govern, sembla que el poble té present que cal ajudar a nivell més directe i individual. D'aquesta manera, contribuir tot donant alguna moneda a qui pensen que ho té difícil per trobar feina, o comprar a nens i nenes que venen pels carrers, es converteix en una mena d'obligació social, o almenys, en quelcom interioritzat com a necessari. Aquesta és, d'alguna manera, la seva forma de seguretat social i de mostrar solidaritat per qui ho necessita i gratitud per allò que es té, tan valorat en països com aquest. 

Tot i així, està clar que el tema del treball infantil és i serà un tema complicat. Com respondre davant d'un tema com aquest, sabent que hi ha families que no tenen més remei, i n'hi ha d'altres que estan sometent als seus fills a feines massa dures, i a maltractaments continus? La regulació d'aquest podria ser una solució prou bona. La detecció dels casos, amb el conseqüent anàlisi del context familiar i social, per veure què si pot fer i com es podria treballar, seria potser el més adequat. De moment, però, encara no es compta amb els recursos i/o la voluntat per posar fil a l'agulla en aquest tema. 

Ens agradaria finalitzar aquesta reflexió remarcant la idea que és fàcil caure en l'error de jutjar sense conèixer, i com a habitant d'un país més desenvolupat, creure's amb la resposta correcta a massa coses. Parlant del treball infantil, tot i que entenem que no podrem fer massa per canviar la situació actual, el canvi de mentalitat que s'ha produït en nosaltres tres (cadascuna a la seva pròpia manera) és un primer pas per entendre de més aprop el problema. Així, ens ha de quedar clar que comprendre un problema i ser conscient de la seva complexitat ha de ser sempre el punt de partida per treballar en la seva solució. 

jueves, 29 de marzo de 2012

Glossari

A continuació presentem un llistat de paraules i expressions típiques del pais.

Agüevo: expressió efusiva per mostrar que estàs d'acord amb alguna cosa.
Agüevarse: estar preocupat, xafat.
Andar: en el sentit d'estar fent alguna cosa.
Aragán: mandrós/a
Baboso: insult
Bacanal: festa
Bicha: cervesa
Billarero: persona que treballa en un billar col·locant les boles dins el triangle.
Bloqueador: crema solar
Bolo: borratxo
Bono: txec (Ex.: Ir a cobrar el bono)
Brother: amic íntim
Celar:  posar-se gelós amb algú (Ex: celar a tu esposo/a)
Celular: telèfon mòbil
Chacobear: pretendre a una dona o un home, lligar
Chamba / chambear: treball, feina / treballar
Chante: casa
Chatel : nen, infant.
Chele: Persona de pell blanca
Chibola: bala, canica.
Chibearse: espantar-se, tenir por
Chigüin: nen, infant.
Chinelas: xancletes
Chingón: Maco, bo.
Chinos: gronxador
Chiva: perillós
Chimbo de gas: bombona de botà
Chivo fijado: persona gelosa
Chunche: cosa (en general)
Colocho: cabells arrissats
Computadora: ordinador
Cobija: manta
Cochón: homosexual dit de forma despectiva
Coger: fer l'acte sexual
Componer: arreglar
Dundo: tonto
Embarrarla: equivocar-se
Encabar: Cometre un error
Enturcar-se: enfadar-se
Gilberto: tonto
Gira: Vacances curtes
Gringo: persona dels Estats Units
Guaro: beguda alcohòlica forta
Halar: 1. estirar  2. atraure físicamament (Ex.: Tu halas)
Haño/ haña: xicot/a
Lápiz: serveix tant per llapis com per bolígraf.
Mahe: expressió que s'utilitza en lloc del tio típic entre els joves espanyols.
Maso: xicot/ noi
Matizar: Fer burla en sentit més suau
Mecerse: gronxar-se
Mecate: corda
Murruco: cabells molt arrissats (com els d'alguns africans)
Necio: persona que molesta
Pana: vol, palangana
Panza de ule: panxa gran
Pegue /peguear:  feina/ treballar
Pelo crespo: cabells arrissats
Pichinga: ampolla
Pinche: 1. gasiu.  2. maleït (Ex. esta pinche máquina)
Piruca: Alcohòlic
Piso: terra de rajoles
Pleito /pleitista: conflicte, baralla/ persona problemàtica, que busca problemes.
Reales [riales] / pesos: diners
Rebane: Fer burla
Zarco /gato: persona amb els ulls clars
Sayul: mosquetes petites que no piquen
Sombrilla: paraigües
Tajador: Maquineta
Timbón: persona grassa
Tomar: beure
Traer: anar a buscar (Ex.: venme a traer hoy)
Trompudo: persona amb llavis grans
Tuani: "guai"
Turquear: picar, barallar-se
Ule: cautxú
Ulera: tira-xines
Ulito: preservatiu
Vago: alcohòlic que es manté al carrer, normalment en una cantonada concreta
Viejo/vieja: També utilitzat en el sentit de xicot/a
Zancudo: mosquit

EXPRESSIONS:
Andáte a la verga: Vés a pastar fang
¡Clase...!:  Expresio exclamativa, quin - ! (Ex.: ¡clase hambre que tengo!)
¿Cuál es la vara?: què passa?
Dale pues: expressió que s'utilitza per quedar d'acord amb alguna cosa o per despedir-se.
De a gordo: molt
Estar de balde: No fer res
Estar hasta la madre: estar molt begut
Estar malo con alguien: estar enfadat amb algú
Ir de viaje: Anar a algun lloc (també serveix per quan es va a algun lloc molt proper durant poca estona. Ex.: voy de viaje a la esquina).
La embarraste de mierda/ de guiso: Has comès una equivocació
¡La sangre de Cristo tiene poder! : expressió exclamativa que s'usa per mostrar sorpresa.
Mala onda / buena onda: "mal rotllo" / "bon rotllo"
Me vale/ me vale verga: No m'importa
¡Ni quiera Diós! : Déu me'n guardi!
No hay falla: No hi ha cap problema
No seas redondo: No siguis tonto
No te des cólera: No t'enfadis
Pareces mono: Sembles tonto
Pelo de maruchan: Cabells arrissats
Poner mente: Prestar atenció a alguna cosa
¿Qué onda?:  Què passa?
¿Qué pedo?: Què passa?
Ser de acachimba: ser molt bo
Ser pan blanco: ser de pell clara
Alábate pato que mañana te mato: "no tienes abuela"
Si se fue el valde que se vaya el mecate: expressió que significa "no ve d'aquí..."
(Ex: nos hemos gastado 100 pesos y solo nos quedan 20...vaaa, si se fue el valde que se vaya el mecate)
Mariachi pagado no toca buen son: expressió usada per referir-se al fet que si cobres abans de fer la feina potser ja no t'hi esforçaràs tant
Le negás una pluma a quien te puede dar una paloma: expressió que es refreix al fet que no li pots negar un favor a algú que et pot ajudar molt quan ho necessitis.

jueves, 22 de marzo de 2012

El material escolar

A Catalunya el material de l’escola pot durar anys, ja que els mestres treballen per tal que els alumnes aprenguin a respectar-lo i a conservar-lo. I a Nicaragua, què passa? El més lògic, tenint en compte la situació econòmica del país i la conseqüent escassetat de recursos, seria pensar que aquí tot es valora molt més que allà i que tant els pares com els mestres vetllen per la cura del material.
Doncs no, el que succeeix és tot el contrari. Ningú valora absolutament res i el material dura quatre dies, ja que ràpidament el trenquen o el perden. No obstant, cal deixar clar que els principals culpables no són pas els alumnes, sinó els mestres i els pares, ja que és responsabilitat seva educar-los i inculcar-los una sèrie de valors, entre els quals es troba la cura de tot allò aliè.
I quina deu ser la causa d’aquest comportament? Com pot ser que una societat tan pobra no valori gens allò que té? La resposta és ben simple: estan massa acostumats a rebre subvencions i ajudes de tot arreu. És a dir, estan massa acostumats a que se’ls doni tot fet.
Així, l’abundància de col·laboracions ha donat lloc a un efecte totalment contrari a l’esperat: en comptes d’agrair i intentar conservar al màxim tot allò que els donen, han deixat de valorar-ho, ja que saben que en poc temps tornaran a rebre alguna cosa més.
Per tant, potser la solució seria que durant un bon temps deixessin de rebre tot tipus d’ajuda per tal que comencessin a adonar-se de la gran sort que tenen. 
Abans d’acabar però, volem deixar clar que aquesta és una gran generalització,  i tot i que teníem ganes de fer una reflexió sobre el tema per plasmar aquesta sensació, no vol dir que tothom mostri el mateix comportament.

domingo, 18 de marzo de 2012

Alcoholisme


L’alcoholisme és un problema present a totes les societats, i arreu del món abunda la gent que el pateix, o si més no, que fa un abús del producte important.

A Nicaragua, el consum abusiu d’alcohol no solament existeix, sinó que és un dels temes que afecten de ple a la població i que malauradament toquen directament a moltes famílies. Per entendre perquè a Nicaragua i a altres països amb característiques semblants aquest ha esdevingut un problema massa general, ens cal situar-nos en el context. Per fer una bona aproximació a aquestes situacions hem comptat amb la col·laboració de la psicòloga Debora  Herrera, que treballa directament amb molta gent que té aquest problema.

La pobresa que pateix el país, present a tot arreu, és un factor que limita en casi tots els àmbits la vida diària dels nicas i alhora és la causa de moltes altres qüestions. La manca d’un habitatge en condicions, d’una bona educació pels fills, les preocupacions per arribar a final de més, etc. Són temes habituals en  una família de classe mitja nicaragüenca. Alhora, el fet que sigui tan difícil arribar a tenir una casa pròpia en “bones” condicions, determina que famílies senceres s’ajuntin dins d’un mateix sostre, arribant a 15-20 persones fent vida en casetes de mides reduïdes. Hom sap que la convivència de tanta gent no és fàcil, i que amb tot plegat són molts els conflictes que sovint es produeixen a les cases.

La greu desestructuració familiar que pateix el país (que deixa a la gran majoria de nens i nenes vivint amb un sol progenitor –abandonament de pares, separació, emigracions a Costa Rica o als Estats Units per necessitats econòmiques, etc.-), és un altre element alhora causa i conseqüència de l’estat actual del territori, i se suma a un conjunt de problemes que sovint són difícils d’imaginar dins el context occidental.  

Així, el contacte amb substàncies que provoquen evasió de la realitat, es converteix en quelcom especialment perillós en aquestes situacions on les problemàtiques de molta gent poden ser absolutament aclaparadores. Cal afegir, que la frustració que poden generar moltes d’aquestes dificultats (els teus pares no s’han portat amb tu com voldries, la impossibilitat d’estudiar o treballar del que t’hagués agradat, les limitacions vistes en un mateix, etc.), i la manca d’autoestima són també factors vitals per entendre perquè es comença a produir l’abús d’alcohol.


Per altra banda, Debora Herrera comenta que segurament també com a conseqüència del poc desenvolupament i la pobresa del país, són molt poques les opcions d’oci que ofereix la ciutat. En una capital de departament com pot ser Estelí, no hi ha ni tant sols un carrer ample i amb arbres per anar a fer un simple passeig, no hi ha cines, teatres, auditoris, i tant sols una única plaça i parc infantil. Aquest fet sovint provoca que si els pares no han estat força pendents o no han pogut buscar ocupacions i activitats que agradin als seus fills (que practiquin esport, toquin algun instrument, facin classes de dansa, etc.), en arribar a l’època adolescent (o fins i tot ja durant la Primària), els fills es passin molts matins i tardes voltant pels carrers sense cap ocupació, i el fet de beure per passar l’estona es pot convertir en un fet habitual.

Malauradament, a Nicaragua la gran majoria de famílies tenen algun membre que fa un ús abusiu i poc controlat de l’alcohol. És un fet, doncs, que quasi tota la població compta amb experiències properes viscudes amb bevedors habituals. Això ha fet que el consum excessiu d’alcohol hagi passat a ser vist com quelcom normal i fins i tot cultural, i que com a societat no es condemni prou i sigui vist com una cosa acceptable, que entra dins la normalitat. Debora comenta com la falta de consciència de la gravetat del problema, és un dels aspectes principals a treballar.

Així, en un país on els temes a millorar nivell social són tants, l’alcoholisme es converteix en un tema més, alhora que en causa i n’agreuja molts altres. La violència intrafamiliar (amb gran part dels casos de mort o ferits per violència de gènere patits en moments on l’agressor estava ebri), l’abandonament de la llar i/o responsabilitats familiars, la pèrdua de feina i conseqüents penúries econòmiques, etc., en són alguns exemples. 

Intentant veure la societat nicaragüenca amb una mica de perspectiva, un es fa conscient ràpidament de la gravetat i profunditat de les dificultats que afecten a la població, i com moltes de les problemàtiques més greus venen marcades per la manca d’una llar estructurada i sòlida. Que l’arrel de molts dels problemes sigui en el sí i funcionament de les famílies, fa que sigui molt difícil intentar avançar, i que sovint costi saber per on caldria començar a abordar diferents aspectes i qüestions.

A l’alcoholisme aquí encara no se li ha donat la importància ni s’han dedicat els recursos i esforços suficients per intentar disminuir-lo, però ens agradaria acabar afegint que la base per començar a tractar qualsevol problema ha de ser l’acceptació d’aquest. Per tant, en aquest cas, cal conscienciar a totes les branques de la societat, tractant també els més petits (tan sovint exposats més directa o indirectament), de què l’abús d’alcohol és un tema greu amb un ventall amplíssim de conseqüències que cal evitar

martes, 6 de marzo de 2012

DINÀMICA DE GRUP: 1r de Primària (Escola Monseñor Oscar Arnulfo Romero)

L'escola Oscar Arnulfo Romero està situada al barri del Rosario, cap a la zona nordoest d'Estelí. En aquest barri hi ha diversos comerços petits com "ventas" de productes bàsics a les cases de la gent. A més, hi ha una fàbrica purera de les més importants de la ciutat, la Nacsa, a part de dues fàbriques més de caixes i puros. De centres educatius, al igual que als altres barris d'Estelí, el Rosario n'està ple. Hi ha una altra escola d'Infantil i Primària (l'Escola El Rosario), hi ha instituts de secundària i una universitat, la Farem-Estelí.

Les famílies que resideixen en aquest barri són de nivell mitjà-baix. A més de treballar a les botiguetes que tenen a casa, treballen a les fàbriques i, també, majoritàriament, als barris dels voltants, com el 16 de Abril, l'Oscar Arnulfo Romero, l'Estelí Heroico, o l'Aldea Emaus, entre d'altres. A part, també n'hi ha que treballen als comerços del carrer central, éssent el barri del Rosario un barri proper al centre de la ciutat.

Centrant-nos més en concret en el grup classe on estic, cal dir que està compost per 42 alumnes, dels quals, per norma general, només solen venir a escola uns 35.

Alguns d'aquests infants provenen de famílies sense gaires recursos econòmics amb els quals l'escola intenta cil·laborar, per exemple, demanant a les altres famílies que els ajudin amb la compra de sabates o de quaderns per treballar. Sobre les famílies també s'ha de comentar que, com a fet gaiebé normal, la majoria estan compostes pels avis i àvies, les mares i els fills i filles, i fins i tot, hi ha nens que no tenen casa fixa i viuen amb els tiets, els avis, o amb algún veí, estant els seus pares i mares treballant fora del país (la majoria a Costa Rica). Aquest fet òbviament influeix en el comportament dels infants dins el grup classe i fa que es creï una barreja que molts cops resulta difícil de portar per un sol mestre dins l'aula.

També, és clar que la metodologia de dictat i còpia que es promou no ajuda gens a que els nens i nenes es motivin i es creï un mínim ambient de treball i d'interès per l'aprenentatge. Parlant amb diferents mestres he arribat a la conclusió que molts nens assisteixen a escola simplement perquè es proporciona un àpat (subvencionat pel govern actual de Nicaragua).

D'altra banda, he pogut observar que a activitats puntuals on se'ls demani desenvolupar alguna tasca on els i les alumnes participin més activament amb una metodologia una mica més innovadora, o en algun treball en grup (realitzat de manera molt puntual), es nota com els infants s'hi posen de gust, es clar que no tots, però a la majoria els agrada sortir de la rutina i que els facin pensar per ells mateixos.

Tot i això, cal fer una clara diferenciació entre els alumnes que es nota que van a escola amb un gran desinterès i els és igual aprovar o no, i els alumnes que s'adapten a la metodologia i estudien el que se'ls demana tal i com se'ls demana per tal de construir-se un futur. Certament, a voltes sorprèn com nens de 6 o 7 anys et parlen de la importància de sortir de la pobresa a través dels estudis, diuen que per això els agrada estudiar. Aquests mateixos, tenen molt clar que no volen deixar-se portar per la delinqüència i que no volen ser "vagos", volen ser algú humil amb una feina que els permeti mantenir-se a ells mateixos i a la seva família.

En aquest aspecte és on personalment he vist més clara la diferència entre els alumnes que hem tingut a Catalunya i els alumnes que he conegut aquí a Nicaragua. Molt difícilment un alumne català et parlarà dels estudis com una manera de sortir de la pobresa o de mantenir la família, sinó que potser enfocaria més la seva resposta cap a la possibilitat d'escollir treballar d'una feina que els agradi, o simplement, diria que prefereix els continguts de llengua que els de matemàtiques, sense projectar realment la seva futura realitat.

Tot això, però, ha anat canviant a causa dels canvis promoguts pel govern dels anys 90 cap endavant. Abans, hi havia molta més pobresa que ara, i eren la majoria de nens i nenes els que no tenien quaderns, uniforme, sabates i més aviat anaven a treballar per ajudar la família. Els infans eren més vistos com una força de treball i una font d'ingressos per la família. Quan es va aprobar l'educació a nivell general tot això s'ha anat modificant.

Encara queda molta feina per fer, i moltes mentalitats per canviar sobretot a nivell familiar, ja que es veu molt clara la diferència entre les ganes d'estudiar i la implicació dels infants en el seu propi aprenentatge. Hi ha els que reben suport desde casa i els que no, els mateixos que responen que treballaran del què treballa el seu pare, el seu tiet o el seu cosí, veient poc útil la continuació dels seus estudis un cop aprenen a llegir, escriure, sumar i restar.

Respecte els agrupaments dels infants, primerament cal comentar que tots ells i elles tenen entre 6 i 8 anys, per tant no hi ha una jerarquia per edats tal i com succeix a molts altres grups classe de l'escola. Els nens i nenes de la classe es distribueixen per grups segons els jocs als què juguen. Per exemple, quan a l'hora del pati es fan equips o es requereixen força participants, com el futbol, landa, riba libre o al trompo juguen tots junts, fins i tot a vegades s'ajunten amb infants d'altres cursos que siguin germans o cosins d'algun de la classe. Quan juguen a mares i pares o s'ajunten per xerrar, generalment només s'hi troben nenes, tot i que a estones també participin els nens. Quan sí que només participen els nens és quan "juguen" a barallar-se. I aquí és on clarament s'estableixen jerarquies, seguint tots els altres al més fort.

No sorprèn pas que durant els jocs a l'hora del pati és quan més conflictes es generen, partint sempre d'algún infant que es queixa d'algún altre perquè hagi acabat amb alguna ferida o amb la camisa de l'uniforme tacada. Altres conflictes que han sorgit dins aquest grup han estat per robatoris de llapissos o menjar que els nens i nenes porten de casa.

Així, s'observa com cap conflicte sorgeix a partir de temes escolars, sinó que bàsicament les baralles són: entre els nens per la força i l'habilitat que tinguin en els esports i en la lluita, a més de baralles que es creen a partir d'insults en broma que acaben convertint-se en fortes discussions; i, entre les nenes, la major competència que hi ha i on sorgeixen més conflictes és en temes de bellesa. Per norma general, les nenes més maques i que més ben pentinades vénen a classe són les més admirades. Així, per enveja de les altres i entre elles mateixes s'han arribat a crear conflictes per parlar malament les unes de les altres i arribar a inventar-se rumors que després acaben en baralla.
Tots aquests conflictes, si no es solucionen a temps acaben en violència que a vegades espanta de veritat, sigui entre nenes, nens o mixtes.

Tot i els conflictes que puguin sorgir, els nens i nenes juguen, discuteixen, es barallen, però no són gens rencorosos, després s'ajunten igual i fan pinya com a grupet petit i com a grup classe. Hi ha un vincle fort pel que fa a l'agrupament per classes, cosa que molts cops s'intenta aconseguir als grups classe catalans. En el cas d'aquest grup en concret, si algun alumne està en problemes amb algun altre alumne de l'escola, o el van a ajudar o ens avisen a la professora de la classe o a mi perquè anem a resoldre-ho. A les escoles catalanes però, tinc la sensació que encara que algun infant del mateix grup classe estigui discutint o barallant-se amb un altre alumne, a no ser que sigui dels seus amiguets o amiguetes propers, es sol deixar de banda i no fer-hi res. Així, valoro com a molt positiva la cohesió de grup que he pogut observar.

Podem afirmar que dins l'aula hi ha una forta cohesió, però sempre tenint en compte que els infants són del mateix barri, i molts d'ells i elles ja es coneixien del carrer, per ser veïns o per haver anat al mateix preescolar.

Així, amb la gran importància que prèn el barri dins les seves vides, les relacions que fan dins el grup i a l'escola en general es poden veure al carrer, per exemple quan grupets d'alumnes de l'aula van junts de camí cap a casa seva perquè viuen a prop. Per tant, des del meu punt de vista, les relacions que mantenen els infants al barri els influeixen molt més dins la seva vida social i quotidiana aquí, a Nicaragua que a Catalunya.